Biciklizam


Trans-evropska biciklistička maršruta «EuroVelo 6», koja spaja Atlantik sa Crnim morem, prolazi kroz jedan od najlepših delova Srbije.

Euro Velo kroz Srbiju

Biciklistička ruta kroz Srbiju, koja se proteže od Bačkog Brega do Bregova, podeljena je na sedam etapa. Četvrta etapa Novi Sad – Beograd (duga 96 km), prolazi teritorijom opštine Inđija - od Čortanovaca preko Beške, Krčedina, zatim putem pored Slankamenačkih Vinograda do Starog Slankamena i dalje prema Surduku.

Euro Velo kroz opštinu Inđija

Staza vodi obodnim delom Fruške gore, predelom u kom se smenjuju šumoviti pejzaži nacionalnog parka, sremske ravnice, voćnjaka i vinograda. Duž staze se nalazi niz vidikovaca sa kojih se pruža prelep pogled na dunavsku obalu i okolne predele.

 

Skretanjem sa ove rute do interesantnih naselja opštine Inđija, turisti mogu uživati u lepotama dunavske obale, upoznati tradiciju ovih prostora ali i savremeni duh grada Inđije, centra jedne od najrazvijenijih opština u Srbiji.

Karakteristike staze kroz opštinu Inđija:

Dužina: 26 km

Visinska razlika: 154 m

Kvalitet staze: dobarPored istraživanja puteva i staza kroz interesantna naselja inđijske opštine, biciklistima je na raspolaganju i markirana pešačko-biciklistička staza u Starom Slankamenu. Staza se sastoji od dve deonice ukupne dužine 8,3 km, sa nagibom terena do 10% i vodi manjim delom po asfaltu a većim delom po tucaniku. Duž staze nižu se prelepi pejzaži Dunava i okolne prirode, kao i brojne kulturno-istorijske znamenitosti Starog Slankamena.