Pešačenje

Obeležene pešačko-biciklističke rute Starog Slankamena povešće Vas na putovanje otkrivanja njegovih predivnih pejzaža i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Bilo koju stazu da izaberete, ona će Vas sprovesti kroz lepotu i šarm ovog naselja i odvesti do njegovih interesantnih znamenitosti.

Mreža staza nudi Vam širok spektar mogućnosti za pešačenje. Bićete iznenađeni kako je lako kreirati obilazak koji odgovara Vašim interesima, nivou fizičke aktivnosti koji želite i Vašim ličnim afinitetima. Uživaćete u slikovitim pejzažima koji se nižu duž ovih staza.

Kliknite ukoliko želite da vidite mapu u većoj rezoluciji

Sistem staza obuhvata prostor Starog Slankamena i okoline. Vodi duž obale Dunava kroz Stari Slankamen i dalje prirodnim predelima van samog naselja, obuhvatajući pri tome sve značajnije prirodne i antropogene turističke vrednosti ovog područja. Njihova ukupna dužina je 8,3 km a podeljene su na kraću i dužu deonicu.

Pogled sa tvrđave Acumincum


Kraća staza
(na mapi obeležena zelenom bojom) vodi od lesnih profila, značajnog geološkog lokaliteta na kome će biti formiran tematski muzej "Leslend", duž obale Dunava gotovo kroz čitavo naselje do Tvrđave Acumincumm. Ova deonica duga je 3,4 km i obuhvata sledeće znamenitosti: lesne profile, banju, kej, crkvu Svetog Nikole, katoličku crkvu, izvor "Slanača", ostatke donjeg grada, tvrđavu Acumincum, kao i ugostiteljske objekte na obali Dunava.

Markirana staza


Duža staza
(na mapi obeležena crvenom bojom) vodi od tvrđave do Spomenika Slankamenačkoj bici i dalje kroz prirodne predele sa kojih se velikim delom pruža pogled na Dunav sa jedne strane i voćnjake i vinograde sa druge. Staza je duga 4,9 km i povezuje tvrđavu Acumincum i Spomenik Slankamenačkoj bici.


Staze su trasirane već postojećim putevima i stazama, koje su na ovaj način dobile jednu novu, interesantniju dimenziju. Staze su namenjene pre svega ljubiteljima prirode i pešačenja, ali veoma interesantne su i za biciklistekoji prolaze transevropskom biciklističkom rutom EuroVelo 6. Skretanjem sa te rute ova grupa turista može se uključiti u sistem staza Starog Slankamena i na taj način značajno obogatiti svoje putovanje razgledanjem ovih interesantnih predela.