Vila Stanković

Podignuta na prelepom mestu sa koga se pruža veličanstven pogled na Dunav, Banat i Bačku, vila kraljevskog namesnika dr Radenka Stankovića i danas predstavlja jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji. Izgrađena je početkom XX veka po projektu čuvenog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana, a po želji vlasnika dr Radenka Stankovića u stilu srpskih srednjovekovnih zamkova, po ugledu na zamkove u Lombardiji. Na spoljnom delu zapadnog zida vile ugrađen je reljefni fragment, na kome je prikaz žene sa detetom koja u desnoj ruci drži štap sa vinovom lozom i grozdom. Ovaj fragment, pronađen prilikom kopanja temelja, predstavlja ostatak rimske vile i svedoči da je ovaj prostor još u rimskom periodu služio odmoru pripadnika visoke klase.

Vilu je okruživao prelep vrt i prostrano imanje, na kome je dr Stanković, u želji da obnovi izgubljene vrste vina i rakije, uzgajao vinovu lozu i razne vrste voća. Od pažljivo uzgajanog grožđa pravio je belo vino, koje je služeno na Belom Dvoru Karađorđevića.

Posle II svetskog rata država oduzima Stankovićima imanje i dodeljuje ga na korišćenje Izvršnom Veću Vojvodine koje ga i danas koristi. U funkciji je objekat vile, naknadno dograđeni bungalovi za smeštaj, bazen, teniski tereni i teren za mali fudbal.

Zahvaljujući dr Stankoviću, meštani Čortanovaca dobili su železničku stanicu, put i struju, zbog čega su ga veoma cenili, poštovali i voleli. Izgradnjom vile, dr Stanković nije samo stvorio prostor za sebe nego je i nama podario izuzetno mesto na kome se danas organizuju razna kulturna dešavanja.