Banja u Starom Slankamenu

Stari Slankamen je najstarija banja u Vojvodini. Na slanim izvorima postojalo je lečilište još u tursko doba. Posle odlaska Turaka banja je zapuštena, a ponovo dobija na značaju krajem XIX veka. Prva analiza vode obavljena je 1876, dok je lečilište osnovano 1906. godine. Savremeni razvoj banje počinje 1964. godine izgradnjom nove banjske zgrade i stacionara. Stari Slankamen ima izvore mineralne vode temperature 18,4°C, koja se ubraja u slano-jodne vode natrijumskog tipa i nije za oralnu upotrebu. Voda sadrži sledeće lekovite komponente: natrijum-hlorid, jod, magnezijum, kalcijum, stroncijum i barijum. Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici "Dr Borivoje Gnjatić" - Zavodu za preventivu, lečenje i rehabilitaciju neuroloških oboljenja, specijalizovanom ka lečenju centralne oduzetosti hemiplegije i papaplegije. Takođe leči posttraumatska i postoperativna stanja, lumbago, reumatske i ginekološke bolesti. Terapije obuhvataju hidroterapije, kineziterapije, elektroterapije i radne terapije.

Smešten u savremeno opremljenoj zgradi, izgrađenoj u uravnoteženom prirodnom okruženju na obali Dunava, Zavod ima sedativno dejstvo na čoveka. Više podseća na hotelski kompleks nego na bolnicu, što povoljno utiče na pacijente koji stiču utisak da su u banji o a ne u bolnici.

Poslednjih godina banja je u više navrata renovirana i u okviru banjskog kompleksa 2007. godine izgrađen je nov savremeno opremljen objekat za smeštaj, tzv. "IV Blok", koji raspolaže dvokrevetnim i jednokrevetnim moderno opremljenim sobama, gde smeštaj mogu potražiti i turisti.