Ribolov

Vode opštine Inđija pružaju izuzetno dobre uslove za bavljenje ribolovom, pre svega zahvaljujući tome što njenom teritorijim u dužini od 27 km protiče reka Dunav, koja se u ovom delu toka grana u rukavce i ritove koji predstavljaju pripodno mrestilište i stanište brojnoj ribljoj populaciji.

Sportki ribolov je organizovan tako da se tokom cele godine mogu loviti sve vrste ribe koje tu žive, osim u vreme lovostaja za pojedine vrste, po ribolovnom kalenadru. Ograničenja ulova nema osim za vrste plemenitih riba kod kojih je propisana minimalna veličina. Dozvoljena je upotreba tri štapa a može se loviti prirodnim i veštačkim mamcima, iz čamaca ili sa obale.

Za ribolov je potrebna dozvola koja se može izvaditi u lokalnim ribolovačkim udruženjima (godišnja) ili na vodi od ribočuvara (dnevna).

Sve potrebne informacije u vezi ribolova možete dobiti u udruženjima sportskih ribolovaca, od ribolovci na vodi, lokalnih ribara ili u restoranima koji se nalaze pored Dunava.

 

Čortanovci

Opis terena: U delu toka Dunava kod Čortanovaca (1239 – 1235 km) obala je većim delu pristipačna, teren je pun potopljenih stabala i drugih prirodnih prepreka koje veštim ribolovcima pruža odlične uslove za sportski ribolov.

Šta loviti: Na ovom terenu najbolje se lovi šaran, koji se na ovim terenima smatra jednim od najvrednihih i najcenjenih ulova. Najčesće se love primerci od 2 do 5 kg, a nisu retki ni ulovi od po 10 kg i više. Pored šarana dobro se love i ostale vrste ribe.

Kad loviti: Najbolje vreme za ribolov je krajem leta i tokom jesenjih meseci.


Beška

Opis terena: U delu toka kod Beške (1235 – 1230 km) Dunav je najpristupačniji, kako leva tako i desna obala, pa je ovaj potes najposećeniji od strane sportskh ribolovaca. Teren je raznovrstan, obala delom peskovita, delom šljunkovita a mestimično se nailazi na kamenite prepreke u toku.

Šta loviti: Na ovom terenu dobro se love šaran, štuka, deverika a sportskim ribolovcima posebno je interesantan smuđ, koji se ovde odlično lovi.

Kad loviti: Najbolje vreme za ribolov je period od jula do oktobra meseca, a za lov smuđa najpogodniji su rani prolećni meseci i period od oktobra do decembra.

 

Krčedin

Opis terena: U delu toka kod Krčedina (1230 – 1220 km) Dunav obiluje rukavcima i rečnim ostrvima tako da se do najboljih terena za ribolov najlakše stiže upotrebom čamca.

Deo oko krčedinskih ada, posebno uz levu obalu, gde je teren je zabaren i zamočvaren, predstavlja jedno od najvećih prirodnih mrestilišta ribe na toku Dunava kroz Srbiju.

Šta loviti: Na ovom terenu se dobro se love sve vrste ribe ali je ono ipak kraljevstvo štuke i babuške, kojima posebno odgovaraju rukavci i bare obrasle gustom vegetacijom.

Kad loviti: Najbolje vreme za ribolov je period od juna do oktobra meseca.


Stari Slankamen

Opis terena: U delu toka kod Starog Slankamena (1220 – 1215 km) Dunav prima svoju najveću levu pritoku – Tisu pa je ušće ove dve velike reke jedan od ribom najbogatijih delova Dunava.

Šta loviti: Na ovom terenu se dobro se love sve vrste ribe: štuka, smuđ, šaran, sve vrste bele ribe, kao i najkrupnija dunavska riba som.

Kad loviti: Na ovom terenu najbolje vreme za ribolov je period od letnjih meseci do početka zime.

 

Jarkovci Opis terena: Jarkovačko jezero je dugačko oko 3 kilometra, široko između 150 i 250 metara, a prosečna dubina je od 4 do 5 metara. Dno je čisto, bez većih prepreka, mestimično se nailazi na vodenu vegetaciju pri obali. Šta loviti: Na jezeru se dobro love šaran, babuška, amur, deverika i ostale vrste bele ribe. Kad loviti: Na ovom terenu najbolje vreme za ribolov su proleće i period od kraja leta do početka zime. Napomena: Za ovu vodu važi jedinstvena ribolovačka dozvola za teritoriju Vojvodine koju izdaje Ribolovački savez Vojvodine. Ribolovci koji nemaju ovu dozvolu mogu izvaditi dnevnu dozvolu koja se kupuje kod ribočuvara.