Tradicija i kultura Slovaka

Meštani Slankamenačkih Vinograda i danas nose tradicionalnu nošnju, zanimljivu i prepoznatljivu po svom bogatstvu boja i ručnom vezu.

Žensku nošnju karakterišu široke suknje sa mnogobrojnim žiponima prekrivene vezenim keceljama. Obavezni elementi nošnje su i maramame, vezene košulje, panćuške (pancušky - pletene patikice smašnicom pojačene gumenim đonom), kapce (duge pletene čarape) i prsluci. Neki delovi nošnje ostali su isti kao pre, a neki su malo modernizovani. Ranije su suknje bile znatno duže, skoro do članaka i ni jedna žena ispod suknje nije imala manje od šest žipona, dok se danas nose samo dva ili tri.

Mušku nošnju čine pantalone i košulja izrađena od belog ručno rađenog platna, šešir i ručno pletena torbica u kojoj se nosio ručak.

Osim nošnje, interesantni su i razni predmeti iz svakodnevnog života Slovaka, koji se mogu videti u posebnoj prostoriji iza seoske crkve, namenjenoj prezentaciji slovačke kulture i tradicije.


Manifestacija pod nazivom Pudarski dani, koja se održava svakog avgusta i koja okuplja veliki broj Slovaka ali i drugih posetilaca, prilika je za sve zainteresovane da bolje upoznaju specifičnu kulturu ovog naroda.